MEMÒRIA INSCRITA EN EL MEU SER. DE LA TRAMA PERSONAL A LA COL·LECTIVA per Alessia Cartoni

MEMÒRIA INSCRITA EN EL MEU SER. DE LA TRAMA PERSONAL A LA COL·LECTIVA

per Alessia Cartoni

Foto de  Joost Thus

Foto de Joost Thus

 Accedint a la història col·lectiva des de la poètica personal. Desenmaranyant la trama social. Un cercle on poder investigar de manera creativa les implicacions de les ferides transgeneracionals en nosaltres mateixes, en els nostres cossos i en les narratives del nostre present, i poder acompanyar a d’altres des d’aquesta consciencia.

Descripció del taller

MEMÒRIA INSCRITA EN EL MEU SER. DE LA TRAMA PERSONAL A LA COL·LECTIVA és un espai on explorar la nostra història plena d’experiències, sabers, desitjos realitzats i no, opressions i regals per al món. En aquest cercle accedirem a la història col·lectiva des de la vivència i poètica personal. Desenmaranyarem la trama social des del que ens ha afectat de la història de les nostres avantpassades. En aquest cercle podrem investigar de manera creativa les implicacions de les ferides transgeneracionals en nosaltres mateixes, en els nostres cossos i en les narratives del nostre present, i poder acompanyar a d’altres des d’aquesta consciència.

En aquest espai les persones assistents es serveixen del ritual, el moviment, el teatre, la poesia, el llenguatge simbòlic, la escriptura, la plàstica i els titelles de paper per a crear peces autobiogràfiques tant en solitari com en parelles. Les assistents practicaran l’escolta profunda i la reflexió personal, construint un entorn segur on explorar i compartir les seves històries personals en col·lectiu, encoratjades amb amor i cura.

L’espai que co-crearem està destinat a poder mirar en profunditat les ferides del nostre passat, tancades o no, i travessar-les juntes amb eines artístiques. D’aquesta manera orientarem la mirada cap a la construcció d’un present més conscient on la visió individual s’inscriu en el caminar col·lectiu.

Persones Destinatàries

Aquest taller està dirigit a persones activistes, pedagogues, treballadores i educadores socials, psicòlogues, artistes, persones interessades en ser testimoni de les històries de les altres, persones interessades en el desenvolupament personal, i a totes aquelles que vulguin explorar de forma creativa la seva pròpia historia, escolta profunda i trobar noves eines per acompanyar a altres.

Metodologia

A través d’una sèrie d’exercicis i dinàmiques teatrals inspirades per el Teatre del Testimoni, el Teatre de l’Oprimit, el Moviment expressiu, i l’art-teràpia crearem intimitat amb la nostra pròpia historia i amb la de l’altre.

Amb meditació i visualitzacions exercitarem l’escolta i la co-creació d’un espai segur on poder compartir-nos.

Amb el moviment lliure trobarem la manera de posar-li cos a la nostra història. Amb l’escriptura creativa ens endinsarem en l’ofici d’escriure la nostra història i recollir la de l’altre.

Amb el llenguatge simbòlic dels ninots i titelles de paper trobarem maneres de plasmar la poètica de les nostres pròpies històries en el llenguatge plàstic i visual.

Utilitzarem el Cercle de la Paraula Natiu Americà (Council Circle) com a casa des d’on començar i on tornar per posar en comú, i per escoltar el que sovint és el més difícil de dir.

Les tècniques de l’Arco Iris i Policías en la Cabeza (Teatre de l’Oprimit d’Augusto Boal) ens serviran per aprofundir i observar les veus – socials i personals –  que hem interioritzat i que no ens permeten trencar el paradigma dual en el que ens separem de l’altre.

DSC_1098

Foto de Joost Thus

Objetius

El taller està dirigit a explorar la nostra historia col·lectiva des de la implicació personal, que en sí mateixa és política. Les persones participants exploraran com canalitzar la quietud, compassió, presència i creativitat tant per un mateix com per la resta. Expandirem la nostra capacitat d’escolta més enllà de les diferències amb l’altre, obrint el cor a ser testimonis de la seva història. Trobarem eines creatives que podem aplicar en treballs d’acompanyament, activisme i intervenció social. Baixarem barreres que ens oprimeixen i ens divideixen i ens situen en un paradigma dual.

Sobre la Facilitadora del taller

Alessia Cartoni (Madrid, España) Actriu, Artista, Directora de Theatre of Witness i Facilitadora de teatre participatiu.

Foto de Julieta Pellicer

Foto de Julieta Pellicer

Alessia es forma com actriu a Estudio Corazza de Madrid, estudia Història de l’Art i és llicenciada en Antropologia.

Com a facilitadora de Teatre de l’Oprimit va començar a treballar a Sudán on va desenvolupar dues obres de Teatre Fòrum sobre la Mutilació Genital Femenina i el matrimoni forçat.

Desde 2011 segueix el seu procés a ImaginAction on ha desenvolupat projectes de teatre comunitari, Teatre de l’Oprimit i sanació a Guatemala, EEUU, Xina, Irlanda del Nord, Colombia, Noruega, Holanda, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, entre altres. En solitari crea i desenvolupa el taller Unveiling Myself/Desvelándome, amb metodologies de Teatre del Testimoni, ArcoIris del deseo i creació de peces autobiogràfiques.

Ha treballat com acompanyant de infants i adolescents en adopció i acolliment a càrrec del IMMF (Instituto Madrileño del Menor y la Familia) donant suport al procés de simbolització de la seva difícil situació a través del teatre i la creativitat.

Es forma amb la Teya Sepinuck des de 2012, directora artística de Theatre of Witness. Alessia treballa com a assistent de direcció i com artista en el moviment de les titelles en la última producció de Teya en el Nord d’Irlanda, “Sanctuary” (2013). Aquesta producció va explorar les històries de refugiats polítics i persones afectades per la violència institucional, la tortura i la guerra en el Nord d’Irlanda (els “Troubles”).

Al maig de 2014, va estrenar la seva primera obra com a directora, “Our Lives Without You” (Les Nostres Vides sense Vosaltres), amb les famílies de les víctimes de la massacre de Ballymurphy a Belfast, Irlanda del Nord.

Podeu veure el vídeo de “Our Lives Without You” aquí.

En el seu variat bagatge, entren la dansa, la meditació, el Ioga, l’expressió plàstica, els titelles i el Ritual.

Web

awakeningalessia.wordpress.com

One thought on “MEMÒRIA INSCRITA EN EL MEU SER. DE LA TRAMA PERSONAL A LA COL·LECTIVA per Alessia Cartoni

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s